Samenwerking politie en burgers met veilige buurtapp vergroot pakkans boeven


Maandag 29 januari was onze nummer 2 Willemien van Gog-van Genderen aanwezig bij een  voorlichtingsavond in Nederhemert over de veilige buurtapp. De VVD ziet de buurt-app als een goede vorm van samenwerking tussen politie en inwoners van Zaltbommel. De avond in dorpshuis De Gaarde was georganiseerd door de dorpsraad van Nederhemert.

Dat de avond in een behoefte voorzag, bleek uit dat er ongeveer 40 mensen aanwezig waren. Deze konden direct ook kennis maken met de nieuwe wijkagent voor Nederhemert, Ingrid Visser.

De ‘veilige buurtapp’ is een manier van de politie om samen te werken met de burger. Na een melding van een verdachte situatie, inbraak heterdaad of andere spoedmelding bij 112 kan de melder ervan via de app de rest van de wijk alarmeren. De politie kijkt dan ook mee in de app. Als iemand bijvoorbeeld een verdacht persoon ziet weglopen, kan de rest van de app-gebruikers melden waar deze persoon nog meer gezien is. Zo wordt de verdachte op zijn vlucht gevolgd en hoeft de politie niet naar het beginpunt, de eerste melding, te rijden, maar kan zij naar het punt rijden waar de verdachte het laatst is gezien. Doordat veel ‘ogen’ de verdachte volgen, is de kans dat deze opgepakt wordt natuurlijk groter. De wijk wordt hier ook veiliger door doordat mensen snel op de hoogte zijn van een potentieel gevaarlijk persoon die in de buurt rondloopt.


Tijdens de presentatie door wijkagent Thomas Sluiter konden mensen ook vragen over de buurtapp stellen. Een bewoner van Nederhemert-Zuid maakte met zijn vraag een belangrijk punt van zorg bij inwoners duidelijk. Hij stelde dat wanneer mensen 112 vanaf het eiland bellen met een mobiele telefoon, ze worden doorgezet naar de meldkamer van Noord Brabant en niet naar die van Gelderland. Hij is er duidelijk ongerust over dat 112 meldingen vanaf het eiland niet of onvoldoende snel door de politie in onze regio worden opgevolgd. Het antwoord van wijkagent Visser, dat er aan een oplossing van dit probleem wordt gewerkt, nam de onrust van de aanwezigen niet helemaal weg. De VVD heeft daarom contact opgenomen met de afdeling voorlichting van de politie. Het antwoord daar was helder: Het maakt niet uit bij welke meldkamer een spoedmelding binnenkomt. ‘Wij zijn de nationale politie en op een serieuze 112-melding reageren wij altijd direct,’ aldus een woordvoerder.

Na de presentatie hielpen de beide wijkagenten diverse mensen met het installeren van de veilige buurtapp op de telefoon. Ook werd er een testmelding gedaan, zodat alle aanwezigen voortaan weten hoe de app werkt. 

Lees hier meer over de Veilige buurt App.