Schriftelijke vragen VVD; Betaalbare woningen voor starters.

Isabel Plessius, gemeenteraadslid van de VVD in Zaltbommel heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College over betaalbare woningen voor starters.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN VVD

Datum: 12 april 2021

Aan de voorzitter van de raad

Onderwerp: Betaalbare woningen voor starters

 

Nederland kampt met een woningtekort van 330.000 woningen. Met name voor starters en senioren is het moeilijk om een betaalbaar huis te vinden. Er is sprake van hoogoplopende huizenprijzen en huizen zijn vaak al verkocht voordat er geboden kan worden. Dit is niet alleen een probleem van de randstad, ook Zaltbommel kampt hiermee. Er zijn lange wachtlijsten als het gaat om sociale huur, er zijn hoge prijzen als het gaat om middenhuur en de woningen die in eerste instantie betaalbaar zijn voor starters worden met flinke bedragen overboden. De lage -of zelfs negatieve- rente maakt woningen tot aantrekkelijke beleggingen. De middenhuursector lijkt nauwelijks te bestaan. Wat de VVD betreft is het zaak zo snel en zo veel mogelijk te bouwen naar behoefte. In de behoefte aan betaalbare woningen wordt nu te weinig voorzien. Projectontwikkelaars krijgen die betaalbare bouw vaak niet rondgerekend door eisen aan sociale huur en verduurzaming. Wij vinden dat Zaltbommel extra middelen moet inzetten om starters te helpen bij het kopen van een betaalbare woning. Dit om te voorkomen dat er nog meer jongvolwassenen uitwijken naar andere gemeenten. Bouwen van betaalbare woningen zorgt bovendien dat sociale huurwoningen, die nu nog bezet worden door mensen waarvoor de stap naar een koopwoning financieel te groot is, vrijkomen. Met het financieel ondersteunen de bouw van betaalbare woningen en het helpen van starters, zal ook een deel van de problemen in de sociale huursector worden opgelost.

De fractie van de VVD heeft de volgende vragen aan het College met het verzoek deze te beantwoorden:

1.    Bent u het met de VVD eens dat een betaalbare woning belangrijk is voor iedereen?

2.    Ziet het College, net als de VVD, dat onze jongeren uitstromen uit onze gemeente, terwijl er steeds meer mensen komen wonen van buiten onze gemeente?

3.    Heeft het College in kaart hoe veel vraag er specifiek is naar starterswoningen? Zo ja, om hoe veel woningen gaat dit en lukt het de gemeente te voldoen aan deze vraag? Zo niet, kan het College zorgen voor een inventarisatie en de resultaten hiervan zo snel mogelijk met ons delen?

4.    Landelijk wordt er op meer dan de helft van de huizen meer geboden dan de vraagprijs. Over welk percentage gaat dit in de gemeente Zaltbommel? Bent u het met de VVD eens dat overbieden het voor de starters moeilijk (wellicht zelfs onmogelijk) maakt om een huis te kopen?

5.    Hoe wordt er bij nieuwbouwprojecten omgegaan met overbieden? Gelden hiervoor beschermende regels voor onze starters?

6.    Kunt u aangeven hoeveel startersleningen er in 2018, 2019, 2020 en het eerste kwartaal van 2021 verstrekt zijn aan onze eigen starters?

7.    De VVD stelde al eerder dat deze startersleningen niet genoeg toereikend zijn. Hoe kijkt het College aan tegen de huizenprijzen ten opzichte van onze startersleningen?

8.    De verwervingskostendrempel is normaliter gelijk aan de NHG-grens. Op dit moment ligt de gemiddelde vraagprijs van een koopwoning in Zaltbommel op 388.000 euro en de NHG-grens op 325.000 euro. Onze startersleningen reiken tot 200.000 euro. Is het College het met de VVD eens dat onze startersleningen moet worden opgerekt? Kan het College in kaart brengen hoe onze grens kan worden opgerekt naar bijvoorbeeld 250.000 euro, 300.000 euro of de NHG-grens en de resultaten hiervan zo snel mogelijk met ons delen?

9.    In veel gemeenten wordt bedongen dat nieuwbouwwoningen uitsluitend gebruikt kunnen worden voor eigen bewoning. (de zogenaamde zelfbewoningsplicht) Hoe gaat Zaltbommel hiermee om? En, mocht die eis ook hier gehanteerd worden, hoe wordt daarop gecontroleerd?

10. Ziet het College aanvullende oplossingen om onze starters op de woningmarkt meer kansen te bieden? Zo ja, welke?

Fractie VVD

Isabel Plessius