Glastuinbouw

De beleving van een groot deel van onze tuinders is dat destijds niet de juiste verbinder is neergezet om het Projectbureau (PHTB) goed zijn werk te laten doen. De taak om verschillende partijen te verbinden in een complexe situatie binnen en schakel tussen Provincie, gemeente én de ondernemers is voor veel tuinders niet helemaal tot een goed einde gebracht. In de afgelopen 10 jaar heeft dit gezorgd voor onrust en heeft soms meer gezorgd voor tegenstellingen dan samenwerking.

 

Het gevoel overheerst dan ook dat alle ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden tot stand zijn gekomen door de provincie en de ondernemers. De verplaatsing subsidie van de provincie heeft hier veel aan bij gedragen. Wat positief is, is dat de laatste 10 jaar er dus zeker sprake is van ontwikkeling! Er zijn nieuwe kassen gebouwd en deze zijn ook beter gesitueerd. Maar ook oude kassen vaak in en rond de dorpen afgebroken om ruimte te maken voor woningbouw.  Er is dus meer gekeken naar de landschappelijke inpassing. Ook alle plannen voor fietspaden,  wegen,  struinroutes , rotondes, zijn allemaal tot stand gekomen met de provincie. Dus de PHTB kunnen we missen. De laatste ontwikkelingen en lopende zaken kunnen wat ons betreft nog tot stand gebracht worden door de nieuw aangestelde man in de hoop dat deze man meer een verbindende rol kan neerzetten dan zijn voorganger.

Om het efficiënt in te vullen moet er ergens sturing gegeven worden. Qua organisatie moet er een verbinder zijn, op meerdere vlakken is het noodzaak om verschillende zaken als huisvesting arbeidsmigranten, ruimtelijke aspecten, opgaven vanuit de omgevingsvisie, met elkaar in verbinding te brengen en gezamenlijk hierin slagen te maken, niet afzonderlijk.

 

De glastuinbouw is op zoek naar extra ruimte om vooral de behoefte over 5 tot 15 jaar in te kunnen vullen. Belangrijk is dat vast gehouden wordt aan clustering om aan te kunnen sluiten bij de bestaande riolering, energievoorziening en mogelijk CO2 in de toekomst.

 

Opheffing van de PHTB kan wat de VVD betreft alleen als de lopende zaken eerst worden afgehandeld en er aansluitend een overdracht is naar de gemeente. Voor de toekomst doet de VVD de oproep om te zorgen voor een commissie/overlegorgaan tussen de gemeente, Provincie én de ondernemers. Het meest belangrijk is dat er goed vervolg komt op PHTB. De glastuinbouw beseft heel goed dat er regie nodig is om de ruimte efficiënt in te vullen en dat er (nog) maatschappelijke opgaven liggen op gebied van inpassing en infrastructuur. Wat wel steeds wordt aangegeven is de starre houding van PHTB nu en de warrige chaos vaak vanuit de ODR. De ODR lijkt op dit moment veelal een passieve houding aan te nemen m.b.t. huisvesting op de bedrijven door bijvoorbeeld onbekendheid met de fysieke locatie; Bij een kleine afwijking volgt direct een afwijzing van de vergunning, terwijl we juist een meer actieve houding mogen verwachten, en ook nodig hebben in deze tijd om samen met de ondernemer te komen tot een aanvraag die wel de toets kan doorstaan. (Dus eigenlijk meer van nee naar ja mits). We zijn nu eenmaal steeds meer in een juridische samenleving terecht gekomen, echter, de opvolging van de PHTB moet vooral kloven kunnen dichten en oplossingsgericht zijn.

 

De toekomst van de tuinbouw in de (west) Bommelerwaard die kan nog wel wat ruimte gebruiken. We mogen trots zijn op de jeugd die klaarstaat om als ondernemers aan de slag te gaan. We hebben de meest moderne en grote bedrijven van Nederland, allemaal toonaangevende bedrijven in Nederland.

 

Men kijkt vanuit andere gebieden jaloers naar wat de tuinders in samenwerking met Gemeente en Waterschap voor elkaar hebben gekregen wat betreft de riolering. Daar hebben enkele tuinders zich voor ingezet wat ervoor gezorgd heeft dat er nu een tuinbouw riolering komt wat uniek is in Nederland. Als onze tuinders de ruimte krijgen om te ondernemen met ondersteuning van Gemeente en Provincie, en ze ook echt een rol en een plaats daarin krijgen, dan komt het goed. We hebben in de Bommelerwaard goede vooruitziende ondernemers, dat die willen we graag  houden. De jeugd staat klaar, om het over te nemen, maar moet wel de kans krijgen. En dát hebben we nodig voor een goede toekomst in de glastuinbouw van de Bommelerwaard!

 

Vragen die we gesteld hebben aan de wethouder:

Hoe ziet de ontwikkeling van de werkgelegenheid het komend decennium eruit, denk aan automatisering en robotisering. Binnen de sector zijn daar verschillende geluiden over. Hoe ziet de wethouder dit, wordt dit meegenomen in de plannen voor de toekomst?

 

Hoe gaan we de resterende tuinbouwgrond bestemmen? Bij recht? En wat gebeurt er met het stuk grond bij Maasdriel?

 

Hoe ziet de wethouder de financiële afrekening voor zich? Hoe gaat het straks met de financiële beëindiging? Kan de wethouder daar al inzicht over geven? En kunt u toezeggen dat we niet de opgave van Maasdriel voor onze rekening krijgen door bijvoorbeeld een centrumregeling?

 

Waar zit de ruimte als het gebied vol is? En hoe verhoudt zich dat met de ruimte die nodig is voor de energie transitie(windmolens en zonnepanelen), tuinders die mogelijk in de weg zitten voor uitbreiding woningbouwen andere vormen van nieuwe infrastructuur?

 

Hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat de huisvesting van arbeidsmigranten, waarvan de VVD én veel bewoners uit de dorpen, voorstander van zijn om deze toch vooral ook te plaatsten bij de tuinders daar waar mogelijk, dat dit minder stroef verloopt en dat de samenwerking en vooral de communicatie met de ODR beter gaat verlopen dan nu?