Duurzame energie

vol achter staan.

We ruimen onze eigen rommel op en schuiven niet door naar de volgende generatie. Om de energie behehoefte van onze wijken en bedrijventerreinen te dekken zijn drie grote windturbines nodig. Dit staat ook in het RES (energie)bod dat Zaltbommel heeft uitgebracht in het kader van de nationale aanpak.

Die drie windturbines moeten er komen; niet meer. We nemen onze verantwoordelijkheid en doen ons deel.

Duurzame energie voor de glastuinbouw moet komen uit geothermie en van wind op zee. Immers de glastuinbouw is de invulling van een (inter-)nationale opgave. Daar is een nationale oplossing dus passend. Voorwaarde hierbij is dat groene CO2 voor tuinders beschikbaar komt en niet in de grond wordt opgeslagen. De VVD is voor een stevige lobby om dit in den Haag te realiseren.

Duurzame energie vergt dat hindernissen die dit in weg staan opgelost moeten worden. Zo zijn regels voor monumentaal stad-/dorpsgezicht aangepast. Zijn leningen onder zeer gunstige voorwaarden beschikbaar gekomen zonder dat er ingewikkelde procedures moeten worden doorlopen of dat leeftijdsgrenzen die door banken worden gehanteerd een blokkade vormen.

Er is nog veel nodig om die doelstelling te behalen. De VVD vindt dat geen enkele vorm van duurzame energie - winning daarvoor op voorhand mag worden uitgesloten. Alleen de inzet van meerdere duurzame energiebronnen kan tot een betrouwbare energieleverantie leiden. Zon, wind en monomestvergisting bij boerderijen zijn, wat de VVD betreft, allemaal mogelijk en nodig. Particuliere initiatieven zijn daarbij noodzakelijk. Bij het afgeven van vergunningen daarvoor, moet de gemeente iedere keer een goede afweging maken tussen het behalen van de vastgelegde duurzaamheidsdoelstelling en andere belangen van de bevolking. Dit betekent dat de gemeente samen met initiatiefnemers moet optrekken om tot oplossingen te komen met een zo groot mogelijk draagvlak bij de bevolking. 

VVD juicht het ondersteunen van de Energiekringen waar inwoners meedoen om plaatselijk goede duurzame oplossingen te vinden van harte toe en wil dat hier meer ruimte voor wordt gemaakt nu de transitie steeds meer en meer ingrijpt in ons dagelijks leven.

Warmte in onze huizen moet betrouwbaar en betaalbaar zijn, ook op de langere termijn. Wurgsituatie waarbij door warmtenetten worden misbruikt voor extra winst moeten worden voorkomen. Daarom wil de VVD ook dat er een lokaal energiebedrijf komt waarbij de warmtenetten in overheidshanden blijft. Net zoals bijvoorbeeld onze wegen. VVD onderschrijft de visie van de gemeente van harte. https://zaltbommel.raadsinformatie.nl/document/10827827/1/Bijlage%201_%20Transitievisie%20Warmte%20Zaltbommel%202021