Glastuinbouw

Een vitale sector die vitaal moet blijven

Ruimte en vernieuwing

De glastuinbouw in Zaltbommel is toonaangevend, innovatief. Dat moet zo blijven. Van generatie op generatie. Want zeg nou zelf, wie in de gemeente heeft er niet gewerkt of kent iemand die er werkt. Voor de sector is belangrijk dat ze kan blijven ontwikkelen. En dit dan binnen de uitgangspunten van de ruimtelijke afspraken zoals overeengekomen met de provincie. Zo ligt er binnen de gemeente Zaltbommel verdeelde grond met een tuinbouw bestemming. De VVD vind dat deze hectares in de herstructering moeten worden meegenomen. Hierbij moet maatwerk mogelijk zijn. Daarbinnen is er alle ruimte voor nieuwbouw, innovatie en ook duurzame oplossingen. VVD is een voorstander om mee te denken met ondernemers en maatwerk toe te passen bij gedwongen verplaatsing. Verplaatsing in het geval van uitbreiding van woningbouw, wegenbouw of enigszins andere redenen.

 

Eenvoud en snelheid van procedures

VVD wil deze ontwikkeling kracht bij zetten door helder, zo kort mogelijke en zo eenvoudig mogelijke (gemeentelijke) procedures. En ze wil dat de gemeente er op toe ziet dat dit ook in de praktijk inderdaad zo werkt.

 

Duurzaamheidskansen

Een speciale kans ligt er voor de glastuinbouw voor haar rol in energie transitie. De VVD wil samen met de glastuinbouwsector zien hoe de sector maatschappelijk gezien een belangrijke en positieve rol kan vervullen De huidige WKK’s (Warmte Kracht Koppelingen, lokale energieopwek bij een tuinder) zijn tijdens de transitieperiode de komende twintig jaar hard nodig voor stabiliteit in ons elektriciteitsnetwerk, want door steeds meer zon- en windopwekking is de stroomtoevoer niet meer zo constant als uit grote energiecentrales. WKK’s zijn uitstekend in staat deze schommelingen op te vangen. De toepassing van SMART grids moet ervoor zorgen dat kosten zo laag mogelijk blijven terwijl de vraagafstemming maximaal goed is geregeld. De schaalgrootte van geothermie wordt benut om de prijs van warmte te stabiliseren en tevens inwoners in de kernen hiervan ook te laten profiteren. Ook de dorpen liften dan mee op het volume van de sector en kunnen hun huizen verwarmen met daarbij bedrijfszekerheid en langjarig een stabiele realistische prijs.

De sector heeft met de gemeente een Deal voor Duurzaamheid (=programma punt VVD vier jaar geleden) gesloten waarin de strategie, de stappen staan die genomen moeten worden in het kader van duurzaamheid. De eerste stappen zijn ook inderdaad al uitgevoerd, er is een aparte tuinbouwriolering aangelegd die helpt om schoon oppervlaktewater te hebben. De ontwerpen en contracten voor een CO2 net liggen klaar om groen CO2 in de kassen te brengen. CO2 dat van vergisting van planten afkomstig is. Daarmee is de duurzaamheidscirkel weer rond. De VVD wil dus ook dat we doorstappen in de uitvoering van de Deal voor Duurzaamheid en daarmee de sector tien jaar eerder dan totaal Nederland CO2 neutraal hebben.

Daarmee werkt de sector echt een ‘licence to produce’, iets wat ze ook door het realiseren van de huisvesting van internationale werknemers op eigen terreinen waar ook ze ook werken. De VVD vindt dat dit de volle steun verdient.